Het meldpunt Ontoegankelijk is in het leven geroepen om gebruikers van apps de mogelijkheid te bieden problemen in ontoegankelijk apps te melden. Later hebben we het mogelijk gemaakt om ook websites te melden.
Recent heeft VVD-kamerlid Daan de Kort ons benaderd om een tijdelijk meldpunt op te richten. Daan heeft een visuele beperking en weet als geen ander hoe frustrerend het kan zijn wanneer je beperkt toegang hebt tot websites en apps. Daaruit is het meldpunt Beperkt Toegang ontstaan.
Het idee is dat Daan zijn netwerk inzet om meer meldingen in app Ontoegankelijk te krijgen. We werken hier graag aan mee, want meer meldingen betekent meer toegankelijke apps en websites.
Ondertussen is er o.a. door het AD, Radio 1, WNL en Goedemorgen Nederland en lokale dagbladen aandacht aan besteed.
Wij vinden het heel belangrijk transparant te zijn over de data en privacy van onze gebruikers. Net zoals altijd worden er geen persoonlijke gegevens gedeeld zonder expliciete toestemming. We delen wel geanonimiseerde informatie over de gemaakte meldingen. Dit zijn bijvoorbeeld de namen van de apps en websites en de soorten problemen waar gebruikers tegenaan lopen.
Deze informatie wordt opgenomen in een rapport die wordt aangeboden aan de staatssecretaris met als doel om de toegankelijkheid van overheidsapps en -websites te verbeteren.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.